Salut i medicina

Malalties de l’aparell circulatori

cardioL’envelliment progressiu de la població degut a la millora de la seva esperança de vida, la tendència a la vida sedentària i l’estrès de la societat actual, així com l’augment de la prevalença dels factors de risc cardiovascular, han provocat un increment significatiu de les patologies de l’aparell circulatori en els darrers anys, que des de fa dècades són la primera causa de morbimortalitat al món.

Entre els factors de risc cardiovascular més importants hi comptem el gènere masculí, el tabac, la diabetis, la hipertensió arterial, els trastorns lipídics, el sobrepès/l’obesitat i la vida sedentària. Són factors als que potser no donem massa importància quan romanem asimptomàtics o creiem que estem sans. Fins i tot, alguns d’ells poden passar desapercebuts en moltes ocasions i tan sols debutar, donar la cara, quan les lesions ja estan establertes d’una manera moderada o severa.

La simptomatologia pot variar enormement depenent del territori vascular implicat. D’aquesta manera, si s’afecten les artèries coronàries es pot desencadenar una cardiopatia isquèmica (per exemple un infart de miocardi o una angina de pit). Si les artèries implicades són les de la circulació cerebral podem tenir un ictus, isquèmic o hemorràgic. Si les artèries malaltes són les abdominals poden esdevenir, per exemple, aneurismes (dilatacions) de l’aorta o problemes renals. Si les lesions es troben a les artèries de les extremitats inferiors podem patir una claudicació intermitent (popularment anomenada malaltia de l’aparador) o fins i tot una gangrena.

Freqüentment tota aquesta diversitat de malalties de l’aparell circulatori convergeixen en una mateixa persona, doncs són manifestacions d’una patologia anomenada, genèricament, arteriosclerosi. Per tant, no és estrany que s’associïn simultàniament en un mateix pacient.

La prevenció és un dels pilars fonamentals per assegurar una bona qualitat de vida, motiu pel qual és recomanable realitzar reconeixements mèdics periòdics a partir de certa edat, sobretot si existeix algun factor de risc associat o si ja hem patit algun episodi com els citats anteriorment. D’aquesta manera serem capaços de detectar la patologia vascular incipient o en un estadi inicial i tractar-la de manera precoç i més eficaç.

Dr. Marc Sirvent | Metge especialista en angiologia i cirurgia vascular delCentre Mèdic Mútua General de Catalunya