Endocrinologia

En el cos existeixen diverses glàndules endocrines íntimament relacionades, que fabriquen i alliberen a l'organisme les seves hormones. El dèficit o excés d'aquestes hormones provoca malalties que poden produir manifestacions clíniques de severitat molt variable, des de lleus fins a suficientment greus com per a posar en risc la vida. L'endocrinologia és la part de la medicina que estudia aquestes glàndules, les seves hormones i les seves alteracions.

Aspectes Generals

En aquest apartat trobarà informació general important sobre el sistema endocrí , conceptes i malalties, que l'ajudaran a entendre millor el seu funcionament i a tenir-ne cura.

Què és la hipòfisi
Descripció exhaustiva de la hipòfisi, una de las glàndules més importants, la seva funció i els seus trastorns.
Font: Saludalia

Malalties de la tiroides

La tiroides és una petita glàndula situada a la part anterior del coll, que pesa aproximadament 25 grams i està formada per dos lòbuls laterals units per un petit istme central. És la glàndula encarregada de produir les hormones tiroidees, que s'encarreguen de regular el metabolisme cel·lular. Les seves alteracions donen lloc a trastorns que afecten pràcticament a tot l'organisme.

Què és la tiroide?
Pàgina explicativa sobre la glàndula tiroide, les seves funcions, els principals trastorns i símptomes.
Font: Tiroides.net
Hipertiroïdisme
Aquest document de l'Associació Americana de Tiroides ofereix informació bastant completa sobre l'hipertiroïdisme: Els símptomes i les causes de l'hipertiroïdisme, com es diagnostica i el tractament amb pastilles, cirurgia o iode.
Font: American Thyroid Association
Hipotiroïdisme
Aquesta pàgina respon de manera molt clara a les principals qüestions sobre l'hipotiroïdisme. Què és l'hipotiroïdisme, quines són les seves causes i els seus símptomes, com es diagnostica i quin és el tractament adequat.
Font: American Thyroid Association
Càncer de tiroides
El càncer de tiroides és, afortunadament, poc freqüent, però representa el tumor maligne més comú del sistema endocrí. Hi ha diversos tipus de càncer de tiroides, alguns dels quals són generalment curables.
Font: National Cancer Institute
Nòdul tiroïdal
Un nòdul tiroïdal és un creixement anormal de les cèl·lules tiroïdals, que formen un tumor dintre de la tiroides. La gran majoria dels nòduls tiroïdals són benignes, encara que una petita proporció són malignes i per aquest motiu cal estudiar-los tots.
Font: American Thyroid Association

Nutrició

La nutrició comprèn tota una sèrie de múltiples i complexos processos, mitjançant els quals els aliments que ingerim poden ser utilitzats per l'organisme humà per a mantenir el seu estat funcional i de salut en un nivell òptim.

Obesitat i excés de pes
L'obesitat és un factor de risc important per al desenvolupament de moltes malalties. En aquesta pàgina s'explica què són l'obesitat i el sobrepès, què és l'índex de massa corporal i com interpretar-lo i els principals problemes de salut associats a l'obesitat.
Font: Madrid.org
Càlcul de l'índex de massa corporal
L'índex de massa corporal ( IMC o BMI ) és un dels mètodes més fiables i senzills per saber si el nostre pes és l'adequat. En aquest pàgina ens ofereixen una calculadora per obtenir el nostre índex de massa corporal.
Font: NetDoctor
Alimentació equilibrada
Els aliments bàsics. Aquest enllaç explica quina duria ser l'alimentació bàsica: la piràmide de l'alimentació.
Font: NetDoctor
Els nutrients bàsics
Aquest enllaç els descriu amb profunditat, indicant les quantitats ideals que hauríem de prendre a diari.
Font: NetDoctor
Els hidrats de carboni
O carbohidrats, grup de nutrients que engloba des del sucres fins les llegums. Alguns, millors que altres des del punt de vista dietètic. Aquest enllaç ho explica tot sobre ells.
Font: Saludalia
Les proteïnes
Imprescindibles a la dieta, les seves necessitats varien en funció de l'etapa de la vida en que ens trobem. Aquest enllaç explica les seves funcions, el perquè de l' aportament correcte i quantes proteïnes s'han d'ingerir.
Font: Medline Plus
Els greixos
També imprescindibles per a l'organisme, però compte, hi han de bones i de dolentes: el temut colesterol. Aquí s'explica quins s'han de consumir i quins s'han de limitar.
Font: Medline Plus
La dieta mediterrània
Es una sort viure en un país en el que abunda l'oli d'oliva, les fruites, les verdures, el peix... Però ens adverteixen que estem abandonant la dieta mediterrània. Aquí s'explica en que consisteix.
Font: Nutricionsinmas.com
Beneficis de l'oli d'oliva
Es considerada el greix més saludable que existeix. Aquí s'expliquen alguns dels seus beneficis.
Font: Nutricionsinmas.com
Mantega o margarina?
Seguim amb els greixos: Quin es més recomanable?
Font: Nutricionsinmas.com
Tot sobre la quinoa.
Encara és poc coneguda, pero ha arribat amb força a la nostre cuina i taula.
Font: Vitonica.com
El quefir
Totes les avantatges i beneficis d'aquesta espècie de iogurt, perfecte pels pacients d'intolerància a la lactosa.
Font: Nutricionsinmas.com
Cereals: ¿integrals o refinats?
Encara que la majoria conté gluten (prohibit als celíacs), els cereals son nutrients fonamentals. Ara bé ¿integrals millor que refinats?
Font: Nutricionsinmas.com
Els nabius
Són un complement natural perfecte per a la salut de les vies urinàries. Aquesta pàgina explica el perquè.
Font: Botanicalonline.com
El te verd
¿Moda o realitat? El te verd ha arribat amb força com a suplement amb grans propietats dietètiques. En aquesta pàgina es detallen totes.
Font: Muyinteresante.es
50 alimentos que hay que disfrutar
Pescados, carnes, frutas, verduras, lácteos… este enlace explica por qué son indispensables.
Font: Nutricionsinmas.com
8 consells per una alimentació saludable.
Hi ha que esmorzar, limitar els hidrats, fugir de les carns processades. Aquest enllaç proporciona 8 consells per millorar l'alimentació a tota la família.
Font: Nutricionsinmas.com
Els cinc pitjors consells
Aquest enllaç revisa "els cinc pitjors consells nutricionals de la història". Aquí es desmitifiquen algunes creences sobre certs elements.
Font: Nutricionsinmas.com
Greixos trans: 10 aliments que els contenen
Els greixos trans, obtinguts a partir de la hidrogenació de l'oli són enormement perniciosos. Aquí s'enumeren 10 aliments freqüents que els contenen.
Font: Abc.es
Per què hi ha que menjar poca sal
La sal és absolutament necessària en l'alimentació però, amb seguretat, en menor quantitat de la que habitualment prenem. Aquest article explica el perquè.
Font: Muyinteresante.es
Sucre: els efectes de l'excés
Sabies que no necessitem afegir sucre a la nostra dieta? Està ja en quantitats suficients en tot el que mengem, i el seu excés pot ser perillós.
Font: Zonadiet.com

Les Vitamines

Ni proteïnes, ni greixos, ni sucres, ni minerals, ni aigua, ni calories… Les vitamines són substàncies o elements necessaris per a que el cos funcioni bé. En aquest apartat repassem les més importants.

Vitamina A
O retinol, la seva carència provoca problemes a la retina, problemes de visió.
Font: Fundación Española del Corazón
Vitamines del grup B
Són vitamines hidrosolubles (o solubles en aigua) i els seus efectes són molt variats.
Font: zonadiet.com
Vitamina C
És necessària per a la síntesis del col•lagen i dels glòbuls vermells, i contribueix al bon funcionament del sistema immunitari.
Font: Ácido Ascórbico.com
Vitamina D
Es fonamental per a la síntesi del calci i l'emmagatzematge en els teixits grassos.
Font: MedLine.plus
Vitamina E
Actua com antioxidant en la síntesi de l'hem, fonamental per a la hemoglobina.
Font: zonadiet.com
Vitamina K
És coneguda com la vitamina de la coagulació, perquè sense ella la sang no coagularia.
Font: MedLine.plus
Les vitamines
Fonamentals per a determinades funcions de regulació de molts processos a l'organisme. Aquí s'explica què són, i quins aliments les aporten.
Font: Vitaminas.org
Els suplements dietètics
Són necessaris quan es passa per un moment de carència o de situacions patològiques. Aquest article descriu els més utilitzats.
Font: NetDoctor
Magnesi
Juga un paper molt important en l'activitat enzimàtica cel·lular, en el metabolisme generador d'energia i en l'activitat de músculs i nervis. Llegeix aquí sobre aquest important element.
Font: Medline Plus
Molibdè
És un oligoelement, present a tots els teixits en molt petites quantitats. La seva carència és molt rara en persones sanes.
Font: Elementos.org
Manganès
Participa en la síntesi de substàncies cerebrals que actuen com a neurotransmisors (transmeten els impulsos nerviosos) i també en el metabolisme d'hidrats de carboni i lípids.
Font: Elementos.org
Seleni
Té un paper fonamental en el funcionament del sistema inmunològic.
Font: Fundación Española del Corazón
Iode
Forma part de les hormones tiroidees, que exerceixen una acció reguladora en el metabolisme de totes les cèl·lules, i també en el desenvolupament dels òrgans.
Font: Medline Plus
Zinc
És un element important per al funcionament dels sistemes immunològic, neurològic, de la reproducció i de la pell.
Font: Zonadiet.com

Aprimar-se

En aquesta seccio tractem de l'aprimament. Els enllaços inclouen consells per aprimar-se amb seny.

Aprimar-se menjant sa
Menjar sa és menjar de tot,en quantitats adequades. Aquest enllaç proporciona 8 trucs per tal que fer-ho no sigui un problema.
Font: About.com
Dietes dissociades
Posades de moda pel francés Michel Montignac.
Font: Globedia
Dietes carencials
Consisteixen en suprimir algun dels 3 aliments bàsics: hidrats, greixos o proteines. Tenen seriosos riscos.
Font: Netdoctor
Dietes vegetarianes
La comunitat científica està d'acord que és una opció valida, però hi ha que cuidar-se especialment. Aquest enllaç explica com, mitjançant un interessant vídeo.
Font: Alimmenta.com
Dieta Dukan
La dieta de moda, basada en un elevat consum de proteines. Tenen riscos clars, que han provocat que Dukan fos expulsat de l'organizació col·legial mèdica en França.
Font: Netdoctor

Altres malalties endocrinològiques (hipòfisi, paratiroides, suprarenal, gònades)

La hipòfisi, paratiroides, suprarenal o gònades són també glàndules endocrines que segreguen a l'interior de l'organisme diferents hormones. Les malalties que afecten aquestes glàndules són, afortunadament, poc freqüents, encara que algunes poden ser greus. En aquesta secció trobarà informació sobre les principals alteracions d'aquestes glàndules.

Prolactinoma
El Prolactinoma és un tumor benigne de la hipòfisi (o pituïtària) que provoca un excés en la secreció de l'hormona prolactina, reguladora de la secreció làctea de les mames durant la lactància i el desig sexual. En aquesta pàgina ens ofereixen informació general sobre aquest tumor, les seves causes, factors de risc, simptomatologia i tractament.
Font: University of Maryland Medical Center
Hiperparatiroïdisme: què és i com es tracta
Les glàndules paratiroides produeixen l'hormona paratiroïdal, que manté els nivells apropiats de calci en la sang i en els ossos. Quan es produeix massa quantitat d'aquesta hormona, es pateix d'hiperparatiroïdisme. En aquesta pàgina ens expliquen què és, com es diagnostica, la simptomatologia i el tractament de l'hiperparatiroïdisme.
Font: American Academy of Family Physicians
Acromegàlia
L'acromegàlia es produeix quan hi ha una secreció anormalment alta d'hormona del creixement. En els adults, la causa principal és un tumor a la hipòfisi. Els pacients amb acromegàlia solen tenir un creixement exagerat de les mans, els peus, la mandíbula, i pot associar-se a altres trastorns endocrins.
Font: MedlinePlus.com
Hipoglucèmia en no diabètics
La baixada del sucre, o hipoglucèmia, és un conjunt variat de símptomes que van des de la simple pal·lidesa fins al coma. Aquest web explica qué fer davant d'una crisi.
Font: Eroski Consumer
Hemocromatosi
L'hemocromatosi és una malatia causada per un excés important de ferro que s'acumula de manera anòmala en diferents teixits de l'organisme.
Font: Asociación Esapñola de Hemocromatosis
La gota
La gota és una malaltia reumàtica deguda al dipòsit d'urats en les articulacions. Es caracteritza per l'inflamació de les articulacions amb un dolor molt intens.
Font: Dmedicina.com (El Mundo)

[ Tornar a l'index de la Guia de Salut ]