Dermatologia: la pell

És l'especialitat que estudia i tracta els trastorns i les malalties de la pell i dels seus annexos (pèl, ungles, glàndules sebàcies).

Acne

Acne és el terme que s'utilitza per a designar els porus tapats, granets i protuberàncies més profundes (quistes i nòduls) que es produeixen a la cara, coll, pit, esquena i espatlles. La majoria dels adolescents pateixen una forma o altra d'acne.

Per què tinc acne?
DDocument educatiu redactat per metges de família i destinat a adolescents que pateixen d'acne.
Font: American Academy of Family Phisicians
Consells per a l'acne
Consells per a combatre l'acne: mesures higièniques, cosmètics, aliments, etc.
Font: Fisterra.com; Arturo Louro González
Consells per a l'acne rosàcia
Explicació dels factors que poden desencadenar l'acne rosàcia (malaltia crònica que afecta a la pell de la cara).
Font: Fisterra.com; Eduardo Fonseca Capdevila
Acne en els adults
L'acne pot afectar nombroses persones, en particular durant l'adolescència, però pot persistir en l'adult. En aquest web es comenten els diferents tipus d'acne, els factors que poden agreujar-lo i els possibles tractaments.
Font: Acne.org
Mites de l'acne
Informació per als nens i els seus pares respecte l'acne, explicant especialment els mites populars i la realitat sobre aquesta malaltia.
Font: Kids Health
Tractament de l'acne
Interessant vídeo que explica les opcions del tractament de l'acne.
Font: Clínica Universidad de Navarra

Psoriasis

És una malaltia crònica de la pell, caracteritzada per unes lesions vermelloses, de diferents tamanys, arrodonides i ben delimitades, que estan recobertes d'escates blanquinoses.

Acción psoriasis
Acción Psoriasis és una associació sense afany de lucre de persones afectades de psoriasi. Aquestes pàgines inclouen informació sobre la psoriasi, les activitats d'Acción Psoriasis i les associacions d'afectats a tot el món.
Font: Acción Psoriasis
Psoriasis
La psoriasi és una malaltia de la pell que afecta un gran nombre de persones. Aquest article explica, amb l'ajuda d'imatges, els conceptes fonamentals de la malaltia.
Font: Medlineplus. Biblioteca Nacional de Medicina de EEUU.
Psoriasis
Web de la Associació Americana de Metges de Família on trobarem informació sobre la psoriasi. Especialment dirigida a pacients, explica les principals característiques d'aquesta malaltia.
Font: American Academy of Family Physicians

Berrugues

Les berrugues són unes excrescències de la pell, generalment d'origen víric. Són sèssils o pediculades, acuminades, habitualment de 0'2-1 cm de diàmetre i de superfície aspra.

Com em treuran una verruga?
Descripció del procés d'extracció de les berrugues.
Font: Family Doctor
Prevenció i tractament de les berrugues
Aquí podrà trobar de forma breu possibles complicacions de les berrugues, prevenció, tractament i imatges sobre aquesta patologia.
Font: Medlineplus. Biblioteca Nacional de Medicina de EEUU.
Tractament de les berrugues amb crioteràpia
Normalment les berrugues desapareixen per elles mateixes, però a vegades és necessari iniciar algun tipus de tractament.
Font: Enciclopediasalud.com
Què és una berruga?
Les berrugues estan causades per una infecció viral de les cèl·lules que es troben a la capa superficial de la pell, normalment de mans i peus.
Font: Medlineplus. Biblioteca Nacional de Medicina de EEUU.
Eliminació de berrugas per crioteràpia
En aquest vídeo es mostra un cas d'eliminació de berruges mitjançan aplicació de fred.
Font: Dr. Quiroz

Altres problemes relacionats amb la pell

En aquest apartat donem un repàs a alguns dels problemes cutanis més freqüents.

Caspa
Aquesta pàgina ofereix informació básica sobre la caspa, com prevenir-la i com tractar-la, incloent els remeis casolans.
Font: Medicina y Prevención.com
Dermatitis de contacte
Es caracteritza per l'aparició d'erupcions a la pell. Aquesta página explica les dificultats del diagnòstic i els tractaments més habituals d'aquest trastorn.
Font: Fundación Eroski
Calvície comú: alopècia
La recerca de remeis pera a la calvície, tret genètic de primer ordre, ha estat constant en la història de la medicina. Aquesta pàgina exposa els seus tipus, les alopècies masculines i femenines, el cicle de vida del cabell i altres informacions útils.
Font: Webconsultas.com
Sequetat de pell: remeis naturals
En aquest web s'explica en què consisteix, els seus símtomes i causes, així com els remeis naturals per a combatre-la.
Font: Botanical online
Sudoració excessiva
Hiperhidrosis, síndrome que provoca un indesitjable excés de suor. Aquest web explica en què consisteix, les seves causes i els seus posibles tractaments.
Font: MedLine Plus
Urticària
L'aparició de favasses és el que defineix la urticària, nom que prové de les ortigues. Aquest web explica en què consisteix, les seves causes i els seus tractaments.
Font: Dmedicina.com (El Mundo)
Vitiligen
El vitiligen es caracteritza per la decoloració de la pell, amb aparició d'àrees blanquinoses produïdes per la manca dels pigments naturals. Aquest web explica la malaltia en profunditat, les seves causes i el seu tractament.
Font: Clínica de la Univesidad de Navarra
Impetigen
És una infecció cutània superficial, molt contagiosa i auto-inoculable. És freqüent en els nens d'edat escolar.
Font: MedLine Plus
La cel·lulitis
O pell de taronja, aquelles indesitjables irregularitats de la pell, que preocupen a qui les pateix. Aquest article explica les seves causes i com combatre-la.
Font: NetDoctor
Pitiriasi versicolor
És una infecció cutània superficial (només afecta la capa més superficial de la pell), crònica, causada per un fong paràsit habitual de la pell normal, denominat Malassezia furfur.
Font: Dermatologia.cat
Pitiriasi rosada
La pitiriasi rosada (o pitiriasi rosada de Gibert) és una erupció de la pell que sol afectar la meitat del cos. Es creu que la pot causar un virus, però no se sap del cert.
Font: pitiriasis.org
Púrpura
És la presència de taques de color porpra a la pell i a les membranes mucoses i fins i tot al revestiment de la boca. Es produeix quan petits vasos sanguinis deixen escapar sang sota la pell.
Font: MedLine Plus
Les pigues
Són lesions benignes formades per les cèl•lules que sintetitzen el pigment de la pell o melanòcits. Habitualment es manifesten com una taca de color marró o negre de dimensions petites. Aquí s’expliquen en profunditat i es recomana quan cal anar al dermatòleg.
Font: Parc de Salut
Les efèlides
Es produeixen quan les cèl•lules productores de pigment de la pell creixen en grups. Són molt comunes i la majoria de persones en té entre 10 i 40, però poden no ser inofensives.
Font: MedLine Plus

[ Tornar a l'index de la Guia de Salut ]