Aparell Locomotor

L'aparell locomotor està format per moltes estructures, com ara els ossos, músculs, tendons, lligaments, cartílags. La lesió de qualsevol d'aquestes estructures pot causar dolor, impotència funcional i fins i tot algun tipus de discapacitat.

Aspectes generals

En aquest apartat trobarà informació general important sobre l'aparell locomotor, així com diferents conceptes i malalties, que l'ajudaran a entendre el seu funcionament i tenir una millor cura d'ell.

Té els ossos sans?
El que les dones han de saber sobre l'osteoporosi, com les afecta i com pot prevenir-se.
Font: GeoSalud.com
Què es l'osteoporosi?
L'osteoporosi: causes, símptomes, prevenció i tractament.
Font: MedLine Plus

Artrosi i artritis

L'artritis és l'inflamació d'una articulació, i es caracteritza per dolor, calor local i envermelliment de la zona afectada. L'artrosi és la degeneració mecànica de l'articulació, produint dolor i impotència funcional sense signes inflamatoris. Els avenços produïts en aquests últims anys per la cirurgia ortopèdica amb la implantació de pròtesi, permet solucionar molts dels problemes que pateixen els pacients afectats d'artrosi.

Artrosi de maluc
Què és l'artrosi de maluc? Per què es produeix? Quin és el tractament?
Font: Sociedad Española de Reumatología
Artrosi de genoll
Què és l'artrosi de genoll, per què es produeix, quina és la seva simptomatologia i quin és el tractament.
Font: Sociedad Española de Reumatología
Artrosi. Guia de la malaltia per a pacients
Extens document sobre l'artrosi dirigit als pacients. Què és, per què es produeix, quins símptomes produeix, com es diagnostica i quin pronòstic té.
Font: Sociedad Española de Reumatología

Dolor d'esquena i cervicals

El dolor d'esquena és una afecció molt freqüent. Depenent del lloc on es produeix aquest dolor, rep noms diferents. Parlem de cervicàlgia quan el dolor afecta la columna cervical, dorsàlgia quan afecta la columna dorsal, i lumbàlgia quan afecta la columna lumbar.

Fissura, protusió i hèrnia discal
En aquest web ens expliquen què són la fissura, la protrusió i l'hèrnia discal, com es produeixen, quina simptomatologia ocasionen, quins riscos tenen i quin és el tractament. També podrem veure unes il·lustracions molt clares d'aquestes lesions.
Font: Web de la espalda
Hèrnia de disc: exercicis
Interessant vídeo on es mostren alguns exercicis per millorar el dolor lumbar.
Font: Fisioterapia a tu alcance
Fuetada cervical
Consisteix en la lesió cervical produïda per una successiva flexió i extensió brusca i excessiva del coll. Aquests moviments bruscos i extensos de flexió i extensió poden causar successivament un esquinç cervical en la fase de flexió i, sobretot, una lesió de l'articulació facetària de la columna cervical en la fase d'extensió.
Font: Web de la espalda
Dolor cervical
El dolor cervical es pot originar en qualsevol estructura del coll, incloent músculs i nervis, en vèrtebres de la columna i en els discos esmorteïdors entre aquestes. També pot provenir d'altres àrees del cos properes al coll com les espatlles, la mandíbula, el cap i la part superior dels braços.
Font: Biblioteca Nacional de Medicina de Los Estados Unidos
Artrosi cervical
Les vèrtebres cervicals són, amb freqüència, l'origen de diferents símptomes com dolor en el coll, mal de cap, tensió muscular o dolor irradiat a les espatlles i braços, sensació d'inestabilitat, mareig o vertigen. L'artrosi de les vèrtebres cervicals pot provocar l'aparició d'un o més d'aquests símptomes.
Font: Artroweb

Lesions de parts toves (lligaments, tendons i muscles)

Les parts toves constitueixen un conjunt d'estructures molt importants per al bon funcionament de l'aparell locomotor. Els principals elements que formen les parts toves són els músculs, tendons, lligaments, meniscos, càpsules articulars y cartílags. La seva lesió pot provocar diferents alteracions, totes elles molt freqüents, com ara tendinitis, bursitis, capsulitis, distensions i contractures musculars, lesions de menisc i lesions de lligaments.

Bursitis
Bursitis és la inflamació d'una bossa serosa. Aquesta bossa és una cavitat tancada i plena de líquid serós que funciona com a superfície d'esmorteïment entre els músculs i els tendons o entre els músculs i els ossos.
Font: Dmedicina.com (El Mundo)
Síndrome del canal del carp
La síndrome del canal del carp es produeix quan, per qualsevol causa, el nervi que passa entre els ossos del canell (nervi medià) està comprimit. La seva compressió pot provocar dolor i adormiment dels dits de la mà.
Font: Clinica de la Universidad de Navarra
Quist sinovial o gangli
Els quists sinovials o ganglis són protuberàncies molt comunes que algunes vegades creixen a la mà i al canell. Els quists es troben generalment en la part superior del canell. Els ganglis, normalment, s'originen en articulacions veïnes o en beines tendinoses.
Font: Onmeda
Lesions del menisc
Preguntes i respostes més freqüents sobre el menisc i les seves diferents lesions.
Font: Tutraumatólogo.com
Epicondilitis o colze de tennis
L'epicondilitis lateral, també coneguda com a colze de tennis, es caracteritza per dolor en la part posterior del colze i de l'avantbraç, al llarg del costat del dit polze, quan el braç es troba paral·lel al cos i el dit polze cap a fora.
Font: Tuotromedico.com
Els esquinços
Els esquinços es produeixen quan es lesionen els lligaments de l'articulació al ser sotmesa aquesta a un moviment anormal com, per exemple, una torçada. Aquest web explica què fer davant la sospita d'un esquinç i el seu tractament.
Font: University of Chicago Hospitals
Esquinç de turmell
Explicació completa del tractament i recuperació, per fases, de l'esquinç de turmell.
Font: Medicina de Familia en la red
Tendinitis del peu.
O tendinitis aquil•lea, es la inflamació de la part baixa del tendó d'Aquil•les, el que connecta els bessons amb el taló. Aquest enllaç explica els símptomes i tractament.
Font: MedLine Plus
Tractament de la tendinitis aquil•lea.
Interessant vídeo que mostra el tractament amb exercicis, massatges i estiraments.
Font: Fisioterapia-online
Tendinitis de l'espatlla.
El dolor d'espatlla es molt comú, i pot ser conseqüència de diverses causes, a les que globalment ens referim com tendinitis. Aquest enllaç les explica en profunditat..
Font: OrthoInfo
Tractament de la tendinitis d'espatlla.
En aquest vídeo es mostra com realitzar certs estiraments i exercicis per alleujar la tendinitis d'espatlla.
Font: Fisioterapia-online
Tendinitis de canell.
Es conseqüència generalment a una sobre carga muscular per una acció repetitiva que requereix esforç.
Font: Tulesion.com
Tendinitis de canell: Tractament.
Aquest vídeo explica com prevenir i tractar la tendinitis de canell..
Font: FisioSakura
Colze de tennis: automassatge.
Vídeo que mostra la tècnica de massatge per la tendinitis de colze, epicondinitis o colze de tennis.
Font: Fisioterapia Online
Colze de tennis: tractament.
En aquest vídeo s'explicquen els tres pilars del tractament de la epicondilitis: estiraments, movilització i enfortiment.
Font: Fisioterapia Online

Malaties reumàtiques

Les malalties reumàtiques són un ampli grup de patologies, moltes vegades de causa desconeguda. A l'aparell locomotor produeixen artritis que pot evolucionar a artrosi, dolor, i cert grau d'incapacitat. En ocasions també poden afectar diferents òrgans interns. En aquests últims anys, l'aparició de nous medicaments està canviant l'evolució i sobretot el pronòstic d'aquestes afeccions.

Malalties Reumàtiques
Enllaç al web de la Societat Espanyola de Reumatologia, que proporciona informació exhaustiva sobre aquest tipus de malalties.
Font: Sociedad Española de Reumatología
Fibromiàlgia
Descripció, diagnòstic, tractament i pronòstic d'aquesta malaltia.
Font: Asociación de Fibromialgia de la Comunidad de Madrid
Artritis reumatoide
L'artritis reumatoide és una malaltia crònica relativament freqüent, que no només afecta als ossos.
Font: Sociedad Española de Reumatología
Artritis idiopàtica juvenil
L'artritis no afecta només a persones grans. Aquí es repassa aquest grup de malalties inflamatòries, que poden afectar també a nens i adolescents.
Font: Sociedad Española de Reumatología
Espondilitis anquilosante
L'espondilitis anquilosant (o EA) és un tipus d'artritis que primàriament afecta l'espina o esquena. En l'espondilitis anquilosant, les articulacions i els lligaments que normalment permeten a l'espina moure's i flexionar-se s'inflamen causant dolor i rigidesa.
Font: Cuidateplus.com
Lupus eritematós sistèmic
El lupus eritematós sistèmic és una malaltia del sistema immunitari en la qual el mecanisme de defensa del nostre organisme comença a atacar-se a sí mateix creant un excés d'anticossos en el torrent sanguini que causen inflamació i danyen les articulacions, els músculs i altres òrgans.
Font: Federación Española de Lupus
Síndrome de fatiga crònica
La síndrome de fatiga crònica és una malaltia complexa i crònica que es caracteritza per una fatiga profunda i insuperable, de nova aparició, que no disminueix amb el descans i que pot empitjorar amb l'activitat física i mental.
Font: Fundació per a la fibromialgia i la síndrome de fatiga crònica
La gota
La gota és una malaltia que causa atacs aguts de dolor intens, hipersensibilitat i inflamació en algunes articulacions, essent la més freqüentment afectada la del dit gros del peu. En aquesta pàgina ens expliquen les causes i símptomes de la gota i ens proporcionen unes guies dietètiques per prevenir els atacs.
Font: Tuotromedico.com
Polimiàlgia reumàtica i arteritis de cèl·lules grans
La polimiàlgia reumàtica és una malaltia de l'aparell locomotor que causa dolor i rigidesa a les espatlles, malucs, coll i zona baixa de l'esquena, més intensament després de períodes prolongats de repòs. En la majoria dels casos va acompanyada de l'elevació de la velocitat de sedimentació globular i acostuma a aparèixer després dels 50 anys.
Font: Sociedad Española de Reumatología
La lumbàlgia
O lumbàlgia, constitueix un dels trastorns més frequents de l'esquena. Aquesta pàgina descriu la malaltia i els seus tractaments més habituals.
Font: Dmedicina.com
Esclerosis sistemica
Afecta fonamentalment a la pell, però ho pot fer a altres òrgans, com els pulmons, l'intestí.
Font: Sociedad Española de Reumatología

[ Tornar a l'index de la Guia de Salut ]