Diabetis

Sota el terme diabetis s'agrupen diverses malalties amb origen, forma de producció, símptomes i tractaments diversos, que tenen en comú provocar uns nivells de glucosa elevats a la sang. Les persones que pateixen aquesta malaltia fabriquen poca insulina o la que fabriquen no es capaç de realitzar la seva funció. La diabetis provoca també trastorns en el metabolisme dels greixos i les proteïnes.

Aspectes generals

Anomenada "Epidèmia del nostre temps", la diabetis pot afectar a més de 5 milions d'espanyols. El pitjor és que més de 2 milions no ho saben. .

Alguns números
Enllacem aquí amb les conclusions de l'estudi di@bet.es, on les alarmants conclusions ens haurien de fer pensar.
Font: Fundación para la diabetes
El que hauria de saber sobre la diabetis infantil
Llibre escrit per metges de diversos hospitals espanyols que diàriament visiten nens diabètics. Editat i distribuït pel Ministeri de Sanitat i Consum, està dirigit tant a nens i nenes diabètics com als seus pares, i en ell es recullen pràcticament tots els dubtes que puguin sorgir sobre aquesta malaltia.
Font: Sociedad de Endocrinología Pediátrica de la Asociación Española de Pediatría
Coneguem la diabetis
En aquesta plana s'expliquen en un llenguatge amè i amb imatges explícites, les principals característiques de la diabetis: què és la diabetis, els diferents tipus de diabetis que existeixen, què és i per a que serveix la insulina, i que passa quan falta glucosa o hi ha més de la deguda.
Font: Fundación para la diabetes
Viure amb diabetis tipus 1
Informació molt completa sobre la diabetis tipus 1 presentada per la Consejería de Salud de la Junta de Andalucía. E aquest aplana s'explica que és la diabetis tipus 1, dieta i pautes d'exercici físic que s'han de seguir i tipus i consells imoprtants sobre l'ús i la cura de la insulina.
Font: Junta de Andalucía
Viure amb diabetis tipus 2
La diabetis tipus 2, o diabetis insulino-dependent, és el tipus més freqüent de diabetis. És una malaltia crònica que es caracteritza per presentar nivells alts de glucosa a la sang i que generalment afecta a persones de més de 40 anys. La diabetis tipus 2 es caracteritza per una resistència a l'acció de la insulina i l'alteració de la seva secreció. Normalment va acompanyada d'obesitat i els antecedents familiars i la genètica juguen un paper important en el seu desenvolupament.
Font: Clínica de la Universidad de Navarra
La importància de la dieta en diabètics
Aspectes generals sobre la importància de seguir una dieta equilibrada per a pacients diabètics.
Font: MedLine Plus
Prediabetis
La prediabetis és una condició on el cos es torna resistent a l'acció de la insulina. La prediabetis és un factor de risc per patir una malaltia cardiovascular i desenvolupar una diabetis tipus 2.
Font: MedLine Plus
Antidiabètics orals
Quan l'alimentació i l'exercici físic no aconsegueixen controlar el nivell de glucèmia, serà precís introduir algun tipus de medicació. En el cas de la diabetis tipus 2, el tractament comença amb antidiabètics orals.
Font: Asociación de Diabéticos de Zaragoza
Per què vostè necessita insulina i com ha d'utilitzar-la.
En aquest web ens expliquen què és la insulina, els diferents tipus, per què és necessari tractar-se amb insulina, els controls que han de seguir i els problemes que poden derivar-se de la seva administració.
Font: American Academy of Family Physicians
Anatomia del sistema endocrí
Aquest web proposa un esquema descriptiu del sistema endocrí, juntament amb un diccionari que enllaça a les parts més importants, les malalties relacionades i altres problemes.
Font: MedLine Plus
Diabetis infantil
Aquest web està dirigit als pares i tutors de nens diabètics, per proporcionar-los pautes de comportament amb ells, com concienciar-los millor i aconseguir que tinguin la màxima qualitat de vida.
Font: Junta de Andalucía

Complicacions de la diabetis

Aquí veiem els problemes més importants que pot produir la diabetis,i que afecten, entre d'altres òrgans, al cor, al ronyó i als ulls.

Cetoacidosis diabética
Es caracteritza per la presència de xifres molt elevades de glucosa en sang, cosos cetònics (elements del metabolisme que l'organisme utilitza quan necessita energia urgent) en l'orina i certs àcids a la sang.
Font: MedLine Plus
Neuropatia diabètica
Neuropatia és el nom dels trastorns que afecten al sistema nerviós. Els pacients diabètics que no cuiden adequadament la glucosa a la sang presenten el risc de desenvolupar una afecció del sistema nerviós.
Font: Fisterra.es
Nefropatia diabètica
L'elevació mantinguda de la glucosa en els diabètics pot comportar l'aparició d'una malaltia renal específica coneguda amb el nom de nefropatia diabètica.
Font: Clínica Universidad de Navarra
Retinopatia diabètica
L'afectació de la retina dels ulls en pacients diabètics és la causa més freqüent de nou casos de ceguesa entre adults de 20 a 75 anys d'edat.
Font: Clínica Universidad de Navarra
Prevenció de la retinopatia diabètica
La retinopatia diabètica és la principal causa de ceguesa en diabètics. Prevenir-la requereix seguir determinats consells no especialment difícils.
Font: SaludDiaria.com

[ Tornar a l'index de la Guia de Salut ]