El sistema nerviós

Rector i coordinador de les activitats conscients i no conscients del cos, aquesta secció descriu els problemes més habituals.

Un cop d'ull

Constituye el conjunto de órganos que transmiten y procesan toda la información de los sentidos, permitiéndonos movernos y pensar. Pero no se limita únicamente a eso, sino que recibe estímulos de todos los órganos internos.

El Sistema Nerviós
Aquest enllaç proporciona una descripció global dels òrgans que el componen i un esquema del seu funcionament.
Font: Ciencias Osgam S.A.

Malaltia de Parkinson

La malaltia de Parkison pertany als anomenats trastorns del moviment. La malaltia és crònica (persisteix durant un llarg període de temps) i és progressiva (els seus símptomes empitjoren amb els anys). No és contagiosa i no ha de ser hereditària.

Consells per a la vida diària
Interesante vídeo sobre la vida diaria con la enfermedad de Parkinson
Font: ABC.es
Malaltia de Parkinson
Tota la informació sobre la malaltia de Parkinson i sobre les opcions de tractament. Útil tant per als pacients como per als familiars.
Font: MedlinePlus
Federació Espanyola de Parkinson
Plana web de la Federació Espanyola de Parkinson que representa a totes les associacions de malalts de Parkinson associades a Espanya. Conté informació i noticies sobre la malaltia, assessoria jurídica, fòrums, llibres i espais radiofònics dedicats a aquesta malaltia.
Font: Federación Española de Parkinson

Altres malalties del Sistema Nerviós

Tractem aquí algunes de les malalties més freqüents del sistema nerviós.

La migranya
En aquesta plana es detalla la migranya, tipus, símptomes, tractaments i possible prevenció
Font: Tuotromedico.com
Distonia
La distonia és una síndrome que es caracteritza per espasmes musculars involuntaris, sovint dolorosos, que ocasionen moviments repetitius postures sostingudes anormals. La distonia pot afectar a una part del cos (distonia focal) o al cos sencer (distonia generalitzada)
Font: Asociación de lucha contra la distonía en España
Mal de cap
La cefalea pot ser lleu o intensa, en una o més parts del cap. Existeixen múltiples causes i diferents tipus de cefalea. Tot i que són doloroses, la gran majoria de les cefalees no indiquen un trastorn greu i poden millorar amb medicaments i/o canvis en l'estil de vida.
Font: Onmeda.es
Epilèpsia
Es manifesta en forma d'atac, també conegut como crisi convulsiva. És una de les alteracions neuròlogiques més comuns i afecta entre un 0,5% i un 1% de la població. L'epilèpsia pot manifestar-se a qualsevol edat. Aquest enllaç explica els seus símptomes, causes i tractaments.
Font: Vivir con epilepsia
Esclerosi múltiple
És una destrucció de la substància que cobreix els nervis (mielina) sense la qual la transmissió nerviosa es veu greument afectada. Aquest web està dedicat a ella i l'explica en profunditat. Inclou un excel·lent vídeo sobre la malaltia.
Font: Federación Española para la Lucha conrta la E.M.
Esclerosi Lateral Amiotròfica
L'ELA és, potser, la forma més freqüent d'enfermetat progressiva de les neurones motores. És el que té un pitjor pronòstic de tots els trastorns neurodegeneratius. La incidència de la malaltia és de 1 a 3 casos cada 100.000 habitants a l'any.
Font: Fundación Española para el Fomento de la Investigación de la Esclerosis Lateral Amiotrófica
Síndrome de fatiga crónica
Són un conjunt de símptomes entre els quals destaca la fatiga, una sensació de cansament o extenuació que no minva amb repòs, de causa desconeguda i que pot arribar a produir incapacitat.
Font: Fundació per a la Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica
Encefalitis i Meningitis
Inflamacions de l'encèfal i de les meninges respectivament, totes dues poden ser molt perilloses. Aquets enllaç les explica, així com els síntomes que convé coneixer.
Font: Instituto Nacional de Trastornos Neurológicos
Miastènia greu
Es poc frequent i la majoria dels malalts poden portar una vida pràcticament normal amb el tractament mèdic adequar. Aquest web l'explica en profunditat.
Font: Asociación de Miastemia de España
El cop de calor
Es relativament freqüent i es produeix quan hi ha excessiva exposició al sol o la temperatura es molt elevada. Consisteix en una elevació anòmala de la temperatura del cos. Aquest enllaç ho explica en profunditat, així com què fer si es detecta.
Font: FamilyDoctor.org
Neurofibromatosi
Ampli grup de malalties que afecten a la pell, els nervis, els ossos i les parts toves. Aquest web proporciona tota la informació i ajuda contra ella.
Font: Asociación de afectados por la Neurofibromatosis
Desmai o síncope
Un desmai es pot produir per diferents factors relacionats amb el cor, la circulació de la sang, la tensió arterial i la respiració d'una persona. Aquest web els explica i indica qué fer davant d'un.
Font: MedLine Plus
Convulsions febrils
Són fenomens provocats per una alteració sobtada de la funció normal de les neurones, és a dir, de les nostres cèl·lules cerebrals. Es pot dir que aquest grup de neurones comencen a funcionar de manera incontrolada.
Font: KidsHealth.org
Paràlisi facial
La més freqüent és la paràlisi de Bell, que és la inflamació d'un nervi facial. Però n'hi ha altres causes, que aquest article explica.
Font: Medline Plus

[ Tornar a l'index de la Guia de Salut ]