El ronyó, la veixiga i les vies urinàries

Repassem les malalties més freqüents, tant en homes com en dones, del ronyó, la veixiga, i les vies urinàries.

Informació general

Informació general sobre les malalties més freqüents tant en homes com en dones, del ronyó, la veixiga, i les vies urinàries.

Adenomes adrenals
Tot i que són benignes, els adenomes (tumors de les glàndules adrenals) requereixen tractament en prevenció de mals majors.
Font: NetDoctor
Trastorns glàndules adrenals
Les glàndules adrenals o suprarenals produeixen hormones imprescindibles, com el cortisol i les hormones sexuals. El seu mal funcionament pot provocar el seu excès o el seu dèficit.
Font: MedLine Plus
Còlic nefrític
És la manifestació més freqüent de l'existència d'un càlcul -una pedra- en les vies urinàries. El dolor pot ser molt fort. Aquest web ho explica, juntament amb les seves causes i tractaments.
Font: Saludalia.com
Insuficiència renal crònica
Els ronyons sans purifiquen la sang quan eliminen l'excés de líquids, minerals i productes de desfet. També produeixen hormones que mantenen la salut dels ossos i la sang. Quan els ronyons funcionen malament, s'acumulen productes nocius de desfet en el cos, pot pujar la tensió arterial, i l'organisme pot retenir líquids en excés i no produir suficients glòbuls vermells.
Font: Biblioteca Nacional de Medicina de los Estados Unidos
Insuficiència renal: tractament
Quan es pateix d'insuficiència renal, es necessita un tractament que exerceixi la funció dels ronyons. En aquesta plana s'explica en què consisteix l'hemodiàlisi, la diàlisi peritoneal i el trasplantament renal.
Font: Nacional Kidney and Urologic Diseases Information Clearinghouse
Pielonefritis
La pielonefritis és la infecció del ronyó i pot desenvolupar-se de forma aguda o crònica. Si no es tracta correctament pot produir complicacions renals que, a la llarga, poden comportar trastorns importants en la salut.
Font: Tuotromedico.com
Uretritis
Inflamació de la uretra, el conducte que evacua l'orina. Els seus símptomes són variables i inclouen dolor, picor, freqüència anormal de ganes d'orinar... Aquest enllaç ho explica en profunditat.
Font: MedLine Plus
Cistitis aguda bacteriana
La cistitis aguda bacteriana es presenta quan les vies urinàries inferiors (uretra i veixiga) s'infecten amb bacteris i resulten irritades i inflamades. Les relacions sexuals poden augmentar el risc de cistitis degut a que els bacteris poden passar de la uretra a la veixiga durant l'activitat sexual.
Font: University of Maryland Medical Center
Càlculs renals
Les pedres, també anomenades càlculs o litiasi, es formen per la cristal·lització de diferents partícules en l'orina. Els càlculs es formen en el ronyó, creuen l'urèter fins arribar a la veixiga i, si són petits, s'eliminen per l'orina. En alguns casos, el càlcul no és capaç de travessar l'urèter i causa dolor i obstrucció.
Font: Fisterra.com
Cistitis intersticial
La cistitis intersticial és una malaltia inflamatòria crònica (no infecciosa) de la veixiga urinària. Les causes que la provoquen no són prou clares i normalment afecta més als homes que a les dones.
Font: FamilyDoctor.com
Hipoadrenalisme
O Malatia d'Addison és un trastorn poc frequent pel qual les glàndules no produeixen suficient quantitat de les hormones cortisol i aldosterona.
Font: Endocrinologiaginecologica.com
Síndrome de Conn
O Hiperaldosteronisme primari, és un problema de la glàndula suprarrenal, caracteritzat per una abnormal secreció de la hormona aldosterona.
Font: NetDoctor
Síndrome de Cushing
És un conjunt de símptomes produïts per l'elevació persistent de glucocorticoides a la sang.
Font: Sociedad Española de Endocrinología Pediátrica
Infecció urinària masculina
És menys freqüent que la femenina, per raons purament anatòmiques. Però també es dona, principalment en nens i persones grans.
Font: MedLine Plus
Retenció urinària
O sigui, lo contrari de la incontinència urinària. Aquest article revisa les múltiples possibles causes i que fer per combatre-la.
Font: Medtronic

[ Tornar a l'index de la Guia de Salut ]