Salut Mental

En aquest apartat s'inclou informació sobre l'estudi i el tractament dels trastorns mentals, tant orgànics com no orgànics.

Aspectes generals

Proposem adreces on podrà obtenir informació i consells sobre la salut mental i les malalties més freqüents.

Adiccions i drogodependencies
Plana de gran interés informatiu dedicat a l'estudi de les adiccions (droga, alcohol, joc...) i el suport a les persones que ho pateixen.
Font: Instituto para el Estudio de las Adicciones
Depressió
Qualsevol persona pot patir una depressió, però el risc de patir aquest trastorn és dues vegades més gran en les dones que en els homes. Quins són els símptomes de la depressió i les raons per les quals les dones són tan vulnerables.
Font: NIMH: National institute of mental health
Esquizofrènia
Definició, simptomatologia, tractament y extensa descripció de l'esquizofrènia.
Font: Psicoactiva.com
Trastorn límit de la personalitat
Portal dedicat exclusivament a aquest trastorn, amb informació complerta sobre el seu diagnòstic, símptomes, tractaments, etc.
Font: TrastornoLimite.com
Trastorn per Dèficit d'Atenció i Hiperactivitat (TDAH)
El Trastorn per dèficit d'Atenció i Hiperactivitat (TDAH) és el trastorn psiquiàtric més freqüent en la infància, causat per un desequilibri existent entre dos neurotransmissors cerebrals, que afecten a les àrees del cervell responsables de l'autocontrol i de la inhibició del comportament inadequat. En aquesta plana s'ofereix informació dirigida a pares de nens amb TDAH i docents, així com als adolescents i adults que pateixen els trastorns.
Font: Federación Española de Asociaciones de Ayuda al Déficit de Atención e Hiperactividad
Paranoia
També s’anomena trastorn de personalitat paranoica. És una desconfiança patològica en els altres, que el subjecte veu com a culpables dels seus propis mals. Llegeix-ne més en aquest enllaç.
Font: MedLinePlus

Una mica d'autoajuda

Hi ha coses que podem fer nosaltres mateixos, al marge de que un estat depressiu pot requerir psicoteràpia. En aquesta secció suggerim algunes coses que s'han de tenir en compte.

6 tasques diàries per a una bona salut mental
Un petit 'Manual d'instruccions' que ens pot ajudar en el nostre dia a dia.
Font: NetDoctor.es
8 coses que s'han de saber sobre l'ansietat
L'ansietat és una resposta errònia a una amenaça, real o percebuda. És una malaltia REAL que complica molt la vida i que requereix ajuda professional.
Font: NetDoctor.es
13 possibles causes de que et despertis per la nit
Despertar-se per les nits pot ser enormement frustrant i hi ha factors físics i emocionals que podrien estar contribuint al teu insomni.
Font: NetDoctor.es
Com actuar davant la demència precoç d'un ésser estimat
Encara que, en general, és una malaltia pròpia de la tercera edat, s'estima que més de 40.000 persones de menys de 65 anys pateixen algun tipus de demència a Espanya. 
Font: NetDoctor.es
7 Maneres d’ajudar algú que pateixi ansietat
Veure que una persona estimada pateix ansietat és dur, com també ho és per al pacient sentir-se indefens, però es poden fer coses que no empitjorin la gravetat del seu estat. Aquest enllaç n’explica 7.
Font: NetDoctor.es

Depressió

La depressió és un trastorn de l'afectivitat caracteritzat per un sentiment de tristor intensa que es manté més enllà d'un període de temps justificat.

Depressió postpart
Al voltant del 80% de les dones experimenten depressió postpart o un cert grau de tristesa un parell de dies després d'haver tingut al seu fill.
Font: GuiaInfantil.com
Depressió i mania
Depressió i mania són dos conceptes oposats dels trastorns de l'humor i són malalties psiquiàtriques en les que les alteracions emocionals consisteixen en períodes prolongats de depressió i eufòria (mania) excessius.
Font: Saluddiaria.com
Depressió
Aquesta guia extensa contesta les preguntes més comuns sobre la depressió: definició, causes, símptomes, tipus i perfils de persones més propenses a patir-la.
Font: National Institute of Mental Health
Guia de la depressió
Símptomes, causes i tractaments de la depressió.
Font: Fundación ANAED
Trastorn bipolar
En aquesta plana de l'Associació de Bipolars de Catalunya trobarem informació sobre el trastorn bipolar. A la secció "llibres per descarregar" trobarem diversos i interessants documents sobre aquesta malaltia que podrem descarregar al nostre ordinador.
Font: Associació de Bipolars de Catalunya
Antidepressius
Els antidepressius són medicaments que s'utilitzen per ajudar a les persones que tenen depressió. En aquesta plana podem trobar informació sobre els diferents tipus d'antidepressius que existeixen, com funcionen i les possibles interaccions amb altres medicaments.
Font: American Academy of Family Physicians

Teràpies de salut mental

Tractament dels trastorns emocionals realitzat, bàsicament, mitjançant mètodes psicològics com la suggestió, la persuasió, el psicoanàlisi i la reeducació.

Teràpies psiclògiques
Com saber si una teràpia psicològica beneficia a un pacient o, pel contrari, el perjudica.
Font: Psicología on-line
Psicoteràpia en el trastorn bipolar
El trastorn bipolar es tracta, fonamentalment, amb fàrmacs però la psicoteràpia, ja sigui de grup o individual, pot jugar un paper important en el tractament d'aquests pacients.
Font: Revista Internacional de psicoanálisis
La depressió en la Tercera Edat
Proposem aquest interessant web sobre la Teràpia Ocupacional en el tractament dels estats depressius en la tercera edat.
Font: Terapiaocupacional.com

Trastorns d'ansietat

L'ansietat és un mecanisme adaptatiu natural que ens permet estar alerta davant d'aconteixements compromesos. Una ansietat moderada pot ajudar-nos, però en ocasions l'ansietat es presenta en moments inadequats o és tan intensa i duradora que interfereix en les activitats normals de la persona. Llavors es considera un trastorn.

Consells per a les crisis de pànic
Què és una crisi de pànic i que succeeix quan es produeix.
Font: Fisterra.com; Ma. Rosario Martínez Matías, et al.
Tipus de trastorns d'ansietat
Complet material educatiu sobre els trastorns de panic i fobies. ansietat: que són, que pot provocar-los, com pot tracatar-se, adreces d'interés, etc.
Font: Psicología y Mente
Trastorn d'ansietat generalitzada
Pràctic fullet amb informació bàsica sobre el trastorn d'ansietat generalitzada acompanyada d'un test que pot ajudar a detectar el problema.
Font: MedLine Plus
Trastorn de pànic
Informació educativa i molt sencilla, destinada a pacients que pateixen trastorns de pànic i fòbies.
Font: FamilyDoctor.org
Trastorns d'ansietat
L'origen dels trastorns d'ansietat, criteris, diagnòstics, evaluació psicològica, tractament i normes bàsiques per a la prevenció dels trastorns de l'ansietat i l'estrès.
Font: Sociedad Española para el Estudio de la Ansiedad y el Estrés
L’estrès posttraumàtic
També conegut com a TEPT, pot aparèixer després d’haver viscut o presenciat un esdeveniment perillós, com ara una guerra, un huracà o un accident greu.
Font: MedLine Plus

Trastorns de l'alimentació (desordres, anorèxia i bulímia)

Els mitjans ens col·lapsen amb imatges de cossos fantàstics, generalment impossibles d'aconseguir per a la resta de mortals, el que pot generar obsessions que, amb certa freqüència, causen diversos tipus de trastorns alimentaris. Aquí veiem els més comuns.

Associació contra l'anorèxia i la bulímia (ACAB)
L'objectiu principal de l'associació contra l'anorèxia i la bulímia (ACAB) és la conscienciació sobre els greus perjudicis que provoquen els trastorns alimentaris.
Font: Asociación Contra la Anorexia y la Bulimia (ACAB)
Embaràs i trastorns de l'alimentació
Si la futura mare pateix un trastorn alimentari, hi ha més riscos de complicacions per al nadó.
Font: Pregnancy info.net
Ortorèxia nerviosa
L'ortorèxia nerviosa és un tipus de trastorn alimentari que consisteix en obsessionar-se per millorar l'estat de salut a través de l'alimentació, ja sigui buscant una cura per a un trastorn específic o, simplement, excedint-se en la seva preocupació per portar una alimentació sana.
Font: Consejo Europeo de Información sobre la Alimentación

Les drogues

En aquesta nova secció repassem les drogues mes freqüents, les seves conseqüències, efectes i riscos.

El alcohol
No per ser legal deixa de ser una droga molt potent y molt addictiva. Aquest enllaç descobreix tot lo relacionat amb ell.
Font: Webconsultas.com
El tabac: la mes comú de les droges
De nou, una droga legal amb efectes devastadors. ¿Sabia que la nicotina es de les substancies mes addictives que es coneixen?
Font: Infodrogas.org
Internet: ¿una droga mes?
Ens ha canviat la vida, però el perill de que es converteixi en addicció es molt real.
Font: NetDoctor.es
La Marihuana i el hachís
Els cannabinoides: porros, canuts... els seus efectes son molt diversos. Aquest enllaç els explica en profunditat.
Font: Onmeda
La cocaïna
Igualment addictiva, es el principal alcaloide de la fulla de la coca. el seus efectes son molt importants.
Font: National Institute on Drug Abuse
Drogues de disseny
O de síntesi, son, junt amb els porros, les mes consumides pels joves. Aquest enllaç descriu les mes habituals, els seus efectes i conseqüències.
Font: PsicoActiva.com

[ Tornar a l'index de la Guia de Salut ]