Oftalmologia: els ulls

La vista és un dels nostres principals sentits i la seva alteració pot provocar importants conseqüències. Per al seu correcte funcionament, és necessari que diferents estructures (parpelles, aparell llagrimal, musculatura, sistema vascular), així com el propi globus ocular, no presentin alteracions. L'oftalmologia és l'especialitat mèdic-quirúrgica que estudia l'anatomia i la fisiologia de la visió, i tracta les seves malalties, alguns cops amb medicació i d'altres amb cirurgia.

Aspectes generals

En aquest apartat trobarà informació general important sobre la vista i els ulls, així com diferents conceptes i malalties que l'ajudaran a entendre millor el funcionament i la cura d'aquests.

Com funciona l'ull?
Interessant vídeo que mostra les parts de l'ull, les seves funcions, i com totes aquestes estructures participen conjuntament per aconseguir i mantenir el sentit de la visió.
Font: Universidad Iberoamericana

Parpelles, aparell llagrimal i musculatura ocular

L'ull està envoltat d'una sèrie d'estructures necessàries per al seu correcte funcionament, com són les parpelles, que el protegeixen contra objectes externs i contra els excessos d'il·luminació, l'aparell llagrimal, responsable de la secreció de llàgrimes que faciliten el lliscament de les parpelles sobre el globus ocular i els set músculs oculars que li atorguen moviment.

Mussol
Un mussol és una inflamació de les glàndules greixoses ubicades a la base de les pestanyes. Pot formar-se dins o fora de la parpella, dient-se mussol intern o extern, respectivament. No és una malaltia greu, però solen ser bastant molestos i dolorosos. Els mussols són especialment freqüents en els nens.
Font: MedLine Plus
Consells quan es té un mussol
Què fer -i què no fer- quan es té un mussol. Interessant vídeo amb consells .
Font: MedicinaClara

Trastorns de refracció

En condicions normals, la còrnia i el cristal·lí desvien (refracten) els rajos de llum que penetren al ull, per centralitzar-los a la retina, obtenint així una imatge clara dels objectes. Una alteració a la còrnia, cristal·lí o a la forma del globus ocular, provocarà que els rajos de llum no convergeixin de forma correcta, provocant diferents trastorns visuals.

Miopia
La miopia és el defecte visual més freqüent. És el defecte de refracció oposat a la hipermetropia i provoca dificultat per a veure de lluny. En la miopia, els rajos de llum convergeixen en un punt anterior a la retina degut a que l'ull és més llarg del que és habitual o a que la còrnia és massa corba.
Font: Biblioteca Nacional de Medicina de los Estados Unidos
Presbícia
La presbícia és una afecció que es caracteritza perquè el cristal·lí de l'ull perd la seva capacitat per enfocar objectes propers. La presbícia és una part natural del procés d'envelliment i, per tant, progressiva, i afecta a totes les persones.
Font: Biblioteca Médica de los Estados Unidos
Astigmatisme
L'astigmatisme és un trastorn de refracció degut a una alteració de la curvatura de la còrnia, que produeix que els rajos de llum no siguin refractats d'igual forma i convergeixin en diferents llocs, impedint l'enfocament clar dels objectes propers i llunyans. L'astigmatisme provoca que els objectes es vegin de forma poc nítida, distorsionada, i es pot acompanyar d'hipermetropia o de miopia.
Font: Instituto de microcirugía ocular
Hipermetropia
Aquest enllaç proporciona informació útil sobre aquest defecte de la vista, consistent en la dificultat per veure correctament objectes propers. Inclou un vídeo didàctic sobre la visió en general.
Font: MedLine Plus
Operar-se els ulls
Un tema que sempre fa por, o inclús pànic. Aquesta pàgina descriu a fons les operacions de correcció de defectes de refracció, incloent les estadístiques de resultats.
Font: Dsalud

Malalties de la còrnia, conjuntiva, escleròtica, iris, cristal·lí, humor aquós i humor vitri.

El cristal·lí divideix el globus ocular en dos compartiments, un anterior que conté l'humor aquós i un altre posterior, que conté l'humor vitri. L'escleròtica és la membrana més externa de color blanc. En la seva part anterior l'escleròtica és contínua a la còrnia i a prop d'aquesta zona s'insereixen els 7 músculs que li donen moviment. La conjuntiva és una fina membrana transparent que cobreix la part anterior de l'ull i la part posterior de la parpella.

Queratitis
La queratitis és la inflamació de la còrnia, que pot ser superficial o profunda. Las causes més freqüents de queratitis superficial són els micro-traumatismes, exposició prolongada a radiació ultraviolada, infeccions virals o bacterianes. Les queratitis profundes formen part de quadres generals, com sífilis congènita, herpes, tuberculosi i lepra, entre d'altres.
Font: Queratitis.org
Conjuntivitis (general)
Es la inflamación de la conjuntiva, la membrana mucosa que recubre el interior de los párpados y que se extiende a la parte anterior del globo ocular.
Font: Dmedicina (El Mundo)
Conjuntivitis al·lèrgica
La conjuntivitis és la inflamació de la conjuntiva, membrana que cobreix les parpelles i s'estén a la part anterior del globus ocular. Les conjuntivitis produeixen envermelliment, picor i llàgrima i normalment són causades per infeccions víriques o bacterianes o per mecanismes al·lèrgics.
Font: American Academy of Family Physicians
Las cataractes
Informació extensa per a pacients amb cataractes sobre els símptomes i el diagnòstic de la malaltia i els beneficis i riscos de l'operació.
Font: National Eye Institute

Altres malalties i trastorns de l'ull

En aquesta secció es descriuen altres malalties i trastorns de la vista, incloent la retina, que és on té lloc el procès de visió.

Despreniment de la retina
El despreniment de la retina és una malaltia greu que cal corregir ràpidament per tal d'evitar el deteriorament o la pèrdua irreversible de la visió. Pot succeir a qualsevol edat, sovint de forma espontània, però és més freqüent en individus de mitjana edat o en persones de la tercera edat i en pacients amb miopia, diabetis o trastorns previs.
Font: Sociedad Oftalmológica de la Comunidad Valenciana
Degeneració macular associada a l'edat
La degeneració macular associada a l'edat és una malaltia de la màcula associada a l'envelliment, que produeix pèrdua progressiva de la visió central mentre és conserva la visió lateral o perifèrica.
Font: National Eye Institute
Retinopatia diabètica
La diabetis pot produir una alteració als vasos sanguinis que acaba per fer malbé la retina. És una causa relativament freqüent de ceguesa. Aquest web explica què és i com prevenir-la.
Font: American Academy of ophtalmology
Glaucoma
L'augment de pressió del líquid intraocular (humor vitri), produït per un drenatge defectuós, pot acabar per fer malbé el nervi òptic i produir ceguesa. Aquest enllaç explica les seves causes, prevenció i tractament.
Font: Clínica Universidad de Navarra
Un cos estrany a l'ull
Normalment, l'ull sap lliurar-se d'una pestanya o un granet de sorra mitjançant el parpelleig. Però altres vegades caldrà extreure'l. Aquest enllaç explica què fer.
Font: MedLine Plus
Com extreure un cos estrany
Explicació en vídeo sobre l'extracció d'un cos estrany a l'ull.
Font: Humanavisión.com
Estrabisme
La guerxesa és el resultat de que els músculs que controlen el movimient dels ulls no funcionen coordinadament. Aquesta pàgina explica les causes i els posibles tractaments.
Font: MedLine Plus
Nistagme
Són movimients ràpids i incontrolables dels ulls, i pot ser congènit o adquirit per una causa externa. Aquest enllaç l'explica, així com els seus posibles tractaments.
Font: MedLine Plus

[ Tornar a l'index de la Guia de Salut ]