Benestar, Salut Mental

Consells per superar la tristesa i el desànim

Mujer triste

La tristesa és una de les emocions bàsiques de l’ésser humà. És universal, pot aparèixer per múltiples causes i sol acompanyar-nos durant períodes variables al llarg de la nostra vida. Encara que, si en tenim sovint o per llargs períodes de temps, la recomanació és acudir a un professional, seguir alguns consells ens pot ajudar a superar la tristesa i el desànim.

L’emoció de la tristesa

La tristesa és una de les sis emocions bàsiques. Sorgeix de la pèrdua, la pena i el dolor. S’intensifica i perdura si, a més, ve unida amb una sensació de solitud, i es retroalimenta de si mateixa, del desànim que produeix.

Físicament, la tristesa afecta la freqüència cardíaca, la pressió arterial, l’activitat neuronal i el to muscular. En l’aspecte cognitiu promou la negativitat i fa aflorar els records dolorosos. Tot això desencadena una conducta apàtica i inactiva, cosa que aconsegueix que ens sentim encara més tristos.

Com totes les emocions, la tristesa té una durada determinada. Encara que normalment tendim a intentar apartar-la sense més, a intentar no estar tristos, el consell professional ens diu que per superar els períodes de tristesa, el primer pas és acceptar-la. Hem d’aprofitar aquest sentiment per a fer una anàlisi i veure quina informació ens dona sobre nosaltres mateixos i el que ens està passant. I, finalment, cal veure de quines eines disposem per gestionar-la fins que desaparegui. Sobre aquest últim pas podem seguir alguns consells.

[mautic type=”content” slot=”ebook-03-ca” /]

Consells per superar la tristesa

Acceptar i explorar. La tristesa és una emoció inevitable en l’ésser humà. No passa res per estar trist i desanimat. Les emocions es gestionen millor des del moment en què les acceptem i, en aquest cas, és una oportunitat per analitzar què ens està passant per dins i conèixer millor els nostres desitjos i les nostres necessitats en aquest moment. És cert que no hem de jutjar-nos pels nostres sentiments, però tampoc ser massa indulgents i pensar que tot passarà sense posar res de la nostra part.

Una alimentació saludable. En moments de tristesa i desànim, l’apatia pot afectar l’alimentació i fer que ens saltem alguns àpats. O, per contra, podem reaccionar menjant de manera compulsiva o abusant d’aliments dolços i calòrics, de manera que un sentiment de culpabilitat ens pot fer sentir pitjor i agreujar encara més aquestes emocions.

Menjar de forma adequada és important, perquè un dèficit nutricional també pot agreujar l’estat d’ànim. Alguns aliments que contenen vitamines, minerals i àcids grassos poden ajudar-nos a regular el nostre sistema nerviós, de manera que podem afegir-los a la nostra dieta: vegetals de fulla verda, llegums, fruits secs com ara les nous, ametlles, pinyons i castanyes, llavors de gira-sol i de lli, alvocat, cítrics com ara la mandarina, civada, ous i peix blau.

Paseo por la naturaleza

Esport. L’exercici d’intensitat mitjana allibera serotonina, l’hormona de la felicitat que ens fa sentir alegria i benestar. Molts estudis mostren que l’exercici físic té una eficàcia similar a la dels antidepressius.

Tenir cura de l’aspecte personal. L’apatia associada a la tristesa fa que deixem de fer activitats i ens vingui de gust quedar-nos més temps a casa, cosa que pot afectar fins i tot el nostre aspecte i higiene personal i retroalimentar la tristesa i el desànim.

Gaudir de la natura. Un passeig per la natura aporta harmonia i serenitat, redueix l’estrès i ens carrega d’energia.

Escoltar música. La música té molta força emocional i pot influir en el nostre estat d’ànim. Normalment ve de gust escoltar música trista quan estem desanimats, així que podem aprofitar per fer aquests exercicis d’introspecció i anàlisi que facin aflorar els sentiments i ens ajudin a identificar les nostres necessitats. Però en altres moments també convé escoltar música més alegre o que ens aporti emocions positives i més energia.

Deixar fluir els sentiments. Confiar en una persona estimada per desfogar-nos i parlar dels nostres problemes és un bon mètode per canalitzar els sentiments. També podem provar a escriure’ls. Projectar els nostres problemes fora de nosaltres mateixos ens ajuda a prendre perspectiva i a veure les coses amb més claredat.

amigo da consuelo

Socialitzar. El sentiment de soledat agreuja la tristesa, per la qual cosa és recomanable intentar tenir una vida social activa que ens distregui i ens faci pensar en altres coses.

Fer coses que ens agradin. Desenvolupar activitats que ens fan sentir bé promou els pensaments i les emocions positives.

Cromoteràpia i aromateràpia. El color té una funció terapèutica sobre l’organisme, de manera que hem d’intentar evitar vestir-nos o envoltar-nos de tons negres, grisos o marrons. El verd és equilibrant, el blau, relaxant i el violeta, espiritual. Els vermells i ataronjats ens aporten energia i vitalitat. Les aromes tenen un efecte similar. Els que fomenten la positivitat són els cítrics, el sàndal, el romaní, l’alfàbrega, el xiprer i l’avet.

Objectius a curt termini. Els petits objectius diaris ens ajuden a sortir de l’apatia i a crear rutines. I aconseguir aquests petits èxits ens aixequen l’ànim i ens aporten positivitat.

Practicar l’amabilitat i el bon humor. Ser amable amb els altres provoca una resposta recíproca, la qual cosa crea una cadena que ens fa sentir millor. A més, posar una mica d’humor a la vida ens fa relativitzar els problemes i ens la fa una mica més fàcil.